2022.10.05., szerda - Aurél
Szombathely: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Mesterséges intelligenciát is alkalmaz a népszerű keresőprogram

frisshirek.hu, 2022. augusztus 15. - 09:30
Mesterséges intelligenciát is alkalmaz a népszerű keresőprogram
A Google találati listáján gyakran látni kiemelt információkat, amiket a kereséshez kapcsolódó kulcsszavakból rak össze a rendszer.

Aki gyakori használója a Google keresőnek, az biztosan találkozott már az úgynevezett snippettel. Ez alá különféle szövegtöredékek tartoznak, amiket a keresőmotorba beírt kifejezések generálnak – amolyan kis összefoglalóként. Bármilyen téma során találkozhatunk snippettel, ám fontos, hogy ezeket nem emberek szerkesztik, az algoritmus emeli ki őket az adott oldalon megtalálható szövegtengerből.

Emiatt azonban tévedés is előfordulhat, például amikor a rendszer nem a releváns részt emeli ki egy-egy találatból. Szerencsére a Google is tisztában van ezzel, és ezért is döntöttek úgy, hogy tovább fejlesztik az egyébként már évek óta létező megoldást.

A munkához – írja TechCrunch – a Multitask Unified Model nevű új mesterséges ingelligenciát veszik igénybe, ami bizonyos értelemben képessé teszi a rendszert arra, hogy ellenőrizze saját munkáját. A modell ezt úgy éri el, hogy a félkövérrel szedett szövegrészeket összeveti a jó minőségű keresési eredményekkel, hogy lássa: az információ vajon akkor is megállja-e a helyét, ha valaki más megfogalmazásban keres ugyanarra a dologra.

A hvg.hu által szemlézett cikkben Pandu Nayak, a Google egyik alelnöke arról beszélt, a munka másik része az lesz, hogy a rendszert képessé tegyék arra, mikor nem szükséges megjelenítenie ilyen feliratokat.

Nayak szerint a probléma oka, hogy vannak helyzetek, amikor a beírt kulcsszóhoz egyszerűen nem tartozik egzakt válasz. A platform viszont úgy van lefejlesztve, hogy ilyenkor is próbáljon meg információt adni, még akkor is, ha az nem teljesen kapcsolódik a kereséshez.

Illusztrációs fotó: Pixabay