2022.10.05., szerda - Aurél
Szombathely: 19o - 19o
Az ország 19 megyéjében

A nemzetközi közösség felszólította Oroszországot, hogy adja vissza a zaporizzsjai erőművet

frisshirek.hu, 2022. augusztus 15. - 11:00
A nemzetközi közösség felszólította Oroszországot, hogy adja vissza a zaporizzsjai erőművet
Negyvenkét ország, köztük a 27-tagú Európai Unió kérte közös közleményben vasárnap az orosz csapatok azonnali kivonását a megszállt dél-ukrajnai atomerőműből.

Orosz katonai személyzet és fegyverzet állomásoztatása az atomlétesítménynél elfogadhatatlan, figyelmen kívül hagyja a biztonságot és azokat a védelmi elveket, amelyeknek a betartására valamennyi NAÜ-tagállam kötelezettséget vállalt – áll a dokumentumban.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az ENSZ az atomsorompó-egyezmény betartatását ellenőrizni hivatott szakosított szervezete.

A kérelmet az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Norvégia, Japán, Ausztrália, Új-Zéland és számos más állam is aláírta – írja az MTI.

"Az orosz katonai erők jelenléte a Zaporizzsjai Atomerőműben megakadályozza, hogy az üzemeltető és az ukrán hatóságok teljesítsék nukleáris és sugárbiztonsági kötelezettségeiket a nemzetközi egyezményekkel és a NAÜ biztonsági előírásaival összhangban, és megakadályozza, hogy a NAÜ teljesítse biztosítéki megbízatását."

„Felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit és más, engedéllyel nem rendelkező személyzetét a zaporizzsjai atomerőműből és annak közvetlen környezetéből, valamint egész Ukrajnából, hogy az erőmű üzemeltetője és az ukrán hatóságok ismét betölthessék szuverén feladataikat Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül.”

„Ez lehetővé teszi majd azt, hogy a NAÜ háborítatlan és biztonságos feltételek között, továbbá a megszabott ütemterv szerint folytathassa Ukrajna atombiztonsági feladatai teljesítésének az ellenőrzését” - áll a közleményben.

Vasárnap ismét tüzérségi támadás érte az atomerőműnek otthont adó, a létesítmény közelében fekvő Enerhodar városát. Moszkva és Kijev ismét egymást vádolta a támadással.

A NAÜ szakértőket küldene a március óta orosz kézen lévő, de ukrán személyzet által működtetett erőmű állapotának, működési körülményeinek felmérésére, de az ENSZ, Oroszország és Ukrajna nem tud megegyezni a látogatás kivitelezésében.

Mindeközben Mihail Uljanov, Oroszország bécsi ENSZ-nagykövete vasárnap felszólította az ENSZ-t, hogy lépjen közbe az erőmű épségének biztosításáért.

Sajtójelentések szerint az ENSZ mindeddig nem engedélyezte Rafael Grossinak, az NAÜ főigazgatójának helyszíni látogatását. Egyrészt biztonsági okokból, másrészt az útvonal körül kialakult vita miatt.

Grossi orosz biztosítás mellett a Krím félszigeten át utazhatna, de ez Kijev számára elfogadhatatlan, mivel így bizonyos értelemben nemzetközi legitimitást kapna a félsziget 2014-es annexiója.

Fotó: Nemzetközi Atomenergia Ügynökség