2023.01.29., vasárnap - Adél
Szombathely: -5o - -5o
Az ország 19 megyéjében

Durván pusztított a NER Keszthely természetvédelmi területén: csak, hogy legyen saját stége az ott lakó milliomosoknak

Kovács Tamara, 2022. augusztus 15. - 10:30
Durván pusztított a NER Keszthely természetvédelmi területén: csak, hogy legyen saját stége az ott lakó milliomosoknak
A keszthelyiek szemét nagyon szúrja a látvány, és nem csak a szemüket, de a szívüket, lelküket egyaránt. Történt ugyanis, hogy minden előzmény nélkül kivágták az egészséges fákat, betegnek minősítve, majd a padok kerültek szanálásra. a Vitorlás sétányról. Annak ellenére, hogy a területet, a Natura 2000 programhoz tartozik. ellenére. A kérdés, vajon ki engedélyezte a munkálatokat? S ki adta áldását a NER terveire? A felderítésben egy helyi csoport próbál utána járni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Hosszú évek óta épül a Royal Homes, amelyet közvetlen Balaton parton, örök panorámás új építésű prémium apartmanházaként hirdetnek. természetesen nem akárkinek, csak és kizárólag a felső tízezernek, a NER közelieknek. 

Az épületegyüttes megvalósuláshoz bármit hajlandóak feláldozni. Mára csak a látvány adja vissza a tervrajzon elképzelt katalógusfotót, na és a saját magánstéget.

Emiatt egészséges fákat ítéltek kivágásra, nádast irtottak, a sétány padjait elvitték, még véletlen se akadékoskodjon senki a közelben, a naplemente és a Balcsi vizének csodás panorámáját élvezve. A kivitelezéshez persze szükség van egy hivatalos engedélyre, és pecsétre is. 

Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE), hosszú évek óta végez Keszthelyen és környékén érdekvédelmi tevékenységet, mindemellet jogi tanácsadást és a szabad sajtó megteremtését. Most az egyik közösségi oldalon tették fel a kérdéseiket: 

- "Kértek-e a szóban forgó víziállásra engedélyt?
- Ha kértek, állandó, vagy ideiglenes jelleggel?
- Milyen célra építették?
- Kikérték-e a helyi önkormányzat véleményét a vízállással kapcsolatosan? Ha kikérték, akkor kérjük annak másolatát."

Molnár Tibor keszthelyi önkormányzati képviselő, aki a szervezet alelnöke, a Frisshíreknek személyesen is beszámolt az épitkezés körül folyó legfontosabb kételyeiről. 

– Körülbelül 2015 környékén kezdődött el az építkezés, már akkor a természetvédelmi törvényeket megerőszakolták, gyakorlatilag beengedtek egy hatalmas épületet a Balaton-partra, ami a városnak hasznot nem hajt, maximum illegállisan kiadják a szobákat és a lakásokat.
Úgy volt eredetileg, hogy nem engedhető lakóingatlan építése a Balaton-partra, ennek ellére a Royal Homes még a saját kerítésén is túlterjeszkedik. Volt rá példa, hogy még a kerékpárutat is lefoglalták az építkezéshez, sőt fákat vágtak ki indokolatlanul. Hiába tiltakoztunk ez ellen – mondta.
Molnár Tibor hozzátette, a város közösségi tere is sokat romlott az építkezéssel. „Eltűntek a padok az oldalsétányon, mert zavarta őket, hogy ott üldögélnek az emberek az ablakok alatt. Ennek is most járunk utána, hogy vajon ezeket ki vitte el. Egyszerűen privatizálni akarják a Balaton-partot a Vitorlás sétányon. Alapvetően nem örülök ennek. Ne létesüljenek lakóingatlanok a Balaton-parton, mert ez természetvédemi terület, és ezzel a lépéssel egyenesen megfojtják a Balatont01
Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület" - fejtette ki véleményét a képviselő.
A KÉVE beadta az adatigénylést, mert szeretné tudni, ki, kik volt(ak) az(ok) a személy(ek), akik engedélyezték az építkezést. A KÉVE alelnökétől megtudtuk, az engedélyezés „uborkaszezonban” történt, akkor, amikor nem volt rendes testületi ülés a városban. Az eset a lakosság körében is nagy felháborodást keltett, többen keresték meg őt is telefonon, e-mailben, messenger üzenetben, hogy idézzük:
„mit képzelnek ezek a szemét fideszesek, hogy odaengednek egy ilyen létesítményt”.
A  Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE), a szervezet álláspontját is megosztotta az alábbi poszt formájában, közösségi oldalán:
"Egyesületünk számára aggasztó és rossz irányba mutató példa a Royal Homes által elkészített víziállás a vitorlás sétányon. Most elkészült egy, és ki tudja még mennyi fogja követni, ha ezt az illetékesek engedélyezték?!

Várjuk kisvárosunk önkormányzatának, polgármesterének is az állásfoglalását az ügyben!

Az illetékes hatóságtól az alábbiakra várja a választ a vitorlás sétányon kialakított - álláspontunk szerint szabálytalan - víziállással kapcsolatosan :

"Tisztelettel kérjük Önöket, hogy Egyesületünket az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szabályai alapján, az alábbiakról tájékoztatni szíveskedjenek:

- Kértek e a szóban forgó víziállásra engedélyt?

- Ha kértek állandó, vagy ideiglenes jelleggel?

- Milyen célra építették?

- Ki kérték-e a helyi önkormányzat véleményét a víziállással kapcsolatosan? Ha kikérték, akkor kérjük annak másolatát.

A hatályos vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 66.§ (2) bekezdése szerint a víziállások az állami, önkormányzati tulajdonban lévő vizek medrében vagy a közcélú vízilétesítmények vízterületén csak a meder kezelőjének, annak hiányában tulajdonosának hozzájárulásával létesíthetőek.

A hatályos szabályok szerint a partnak ezen része Natura 2000-es terület.

A hatályos Keszthely vízpart -rehabilitációs szabályozási követelményekkel érintett területének lehatárolásáról és vízpart-rehabilitációs tanulmánytervének elfogadásáról szóló 18/2004. (IX. 11.) TNM rendelet szerint az érintett szakaszon parti sétány van kialakítva.

A R. 66.§ (4) bekezdés e) pontja szerint nem telepíthető víziállás azokon a partszakaszokon, amelyeken terület- és településrendezési, vízügyi, környezet-, természet- vagy tájvédelmi érdekeket sért vagy veszélyeztet.

A R. 71. § (1) bekezdése alapján felépítményes víziállás nem létesíthető a Balatonon, a Velencei-tavon és a Ráckevei (Soroksári)-Dunában, kivéve tudományos vagy szakszolgálati célokat szolgáló eszközök és berendezések elhelyezésére vagy ilyen jellegű munkák végzésére létesített víziállást. Felépítményes víziállásnak minősül a zárt terű, fedett vagy oldalfalakkal ellátott - épületnek nem minősülő - felépítményt hordozó víziállás.

A hatályos jogszabályok alapján egyúttal kérjük a fennálló szabálytalanságok megszüntetését. Megtett intézkedésükről kérjük egyesületünket tájékoztatni szíveskedjenek!"

Molnár Tibor véleménye szerint 15 napon belül várhatják a választ, ha egyáltalán válaszra méltatja őket a NER. De ők nem fogják annyiban hagyni.