2022.10.05., szerda - Aurél
Szombathely: 18o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Veszélyes kór terjed Európában, gyógymód nincs, csak a megelőzés segíthet

Hajmási Judit, 2022. augusztus 11. - 13:56
Veszélyes kór terjed Európában, gyógymód nincs, csak a megelőzés segíthet
Az afrikai sertéspestis (ASP) rengeteg országban felbukkant és elterjedt Európában, 2016 és 2020 júniusa között 1,3 millió sertés pusztult el az ASP miatt a kontinensen

Gyógymód nincsen rá, csak a megelőzés segíthet. Az afrikai sertéspestis (ASP) egy, a házi sertéseket és vaddisznókat érintő betegség, az emberre nem veszélyes, de megjelenése esetén súlyos gazdasági károkat okozhat Magyarországon.

Az afrikai sertéspestis (ASP) ellen nincs oltás, ezért a járvány kitörése a tenyésztett sertések nagy számának leöléséhez vezethet az érintett területen. Ezért a betegség visszaszorítása érdekében kulcsfontosságú a korai felismerés, megelőzés és jelentés - írja az agrarszektor.hu.

Dr. Tóth Zoltán járási főállatorvos közleményt adott ki, amit minden megyei polgármesternek és jegyzőnek továbbítottak a kormányhivatalból.

Ennek értelmében a járvány hatékony megelőzése érdekében kérik a lakosságot, hogy augusztus 31-ig az önkormányzat által megjelölt módon szolgáltasson adatot az általa nevelt sertésállományról, akkor is, ha csak 1 disznót nevel.

Az adatbekérés célja a megelőzés, azon belül is egy olyan adatbázis létrehozása, amely a járvány kitörése esetén gyors és hatékony ügymenetet tud eredményezni.

A vaddisznó–állományban már 2018-ban találtak ASP fertőzött egyedet (Heves megyében), de a szigorú szabályoknak köszönhetően a házi sertések között ezidáig nem volt fertőzés. Vas megyében idáig fertőzött vaddisznót sem találtak, sőt a megyéhez legközelebb Komárom-Esztergom megyében volt csak fertőzés.

Éppen ezért is kérdeztük meg a megyei főállatorvost, hogy milyen okból kell ilyen gyorsan összeírni a sertéseket megyénkben.

A főállatorvos közleménye szerint EU-s előírásoknak tesznek eleget az adatbekéréssel. Az összeírás célja a hatékony védekezés előkészítése, és a kártérítések lehetővé tevése. Arra a kérdésre, hogy van-e valós veszélye a sertéspestis magyarországi megjelenésére azt a választ kaptuk, hogy a közlemény szövegén túl nem áll módjában további információkat megosztani.

Az összeíráson túl az önkormányzatoknak a betegség felismeréséről is információkat kell adni az állattartóknak.

A sertéspestis tünetei a következők:

  • Láz
  • Étvágytalanság/súlyvesztés
  • Gyengeség
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Bőrpír

Ha ilyen tüneteket tapasztal sertésein, vagy elhullott vaddisznó tetemet talál, haladéktalanul értesítse az illetékes állatorvost, aki megteszi a szükséges lépéseket.

fotó: pixabay.com