2022.10.05., szerda - Aurél
Szombathely: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

A víz elfogyott, strand nem is volt...

Hajmási Judit, 2022. augusztus 10. - 10:22
A víz elfogyott, strand nem is volt...
A hőségriadó miatt újra téma a kőszegi strand kérdése. Az Összefogás Kőszegért Egyesület már többször tartott demonstrációt, de nem adják fel.

A kőszegiek jól ismerik a városi strand kálváriáját. 28 éve minden polgármester-jelölt azzal kezdi a kampányát, hogy újra megnyitják a strandot, de eddig ez sosem történt meg.

Az Összefogás Kőszegért Egyesület közösségi oldalán dobta be ismét a témát, hogy az egyre gyakoribb hőségriadók idején igazán szükség lenne a strandra.

A lakossági felvetésre, hogy az egyesület tagjai miért nem lépnek, a következő választ adták: Természetesen már rengetegszer szóba hoztuk, mint a közgyűlésen, mint a szakbizottságokban. Legutóbb egy Turisztikai-Idegenforgalmi szakbizottság létrehozását javasoltuk, hogy még hatékonyabban tudjunk a Kőszegi turizmussal foglalkozni, azon belül a strand kérdésével. Nagy százalékban támogatták a tagok javaslataink. Remény tehát van.

Az, hogy a strandra lenne lakossági igény, az biztos, és ennek hangot is adnak.

Béla egy rövid mondatban foglalta össze véleményét a város vezetéséről és a strand kérdéséről: A víz elfogyott, Strand nem is volt...De van Stadion, térkő, meg látszatberuházàs...

Az idősebb korosztályból inkább nosztalgikus gondolatokat váltott ki a strand hiánya. „Az előtt, az 1950-es években, a nemezgyár feletti Gyöngyös szakaszt Kótay Lajos bácsi, a gyár főmérnöke kikotortatta, és ott tudtunk fürödni. Nem volt öltözőkabin, WC, büfé, de volt úszható mélységű víz. Marha hideg víz volt.”

A strand újranyitása tehát napirenden van, de nem lehet tudni, hogy lesz-e belőle valami. Addig is az egyesület tagjai rövid összefoglalóval emlékeztek meg arról, hogy az évek alatt milyen megmozdulásik voltak. Volt, amikor félmeztelenül, molinóval a kezükben tüntettek, és volt amikor napozóágyakat tettek ki Kőszeg főterére, hogy jelezzék máshova nem tudják tenni.

Az biztos, hogy a társadalmi támogatása megvan, és a kőszegiek nem adják fel, hogy egyszer újra saját strandukon pihenhessenek egy hosszú és forró munkanap után.

fotó: Facebook/Összefogás Kőszegért Egyesület