2022.10.05., szerda - Aurél
Szombathely: 16o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Problémát jelenthet a tanévkezdés, annyira kevés a pedagógus

Hajmási Judit, 2022. augusztus 04. - 19:07
Problémát jelenthet a tanévkezdés, annyira kevés a pedagógus
Évek óta rendezetlen a pedagógusok bérezése, ezért folyamatosan csökken a pedagóguspályát választók száma. Vas megyében is egyre több a betöltetlen állás.

Néhány napja futótűzként járta be a magyar médiát, hogy vannak olyan települések, ahol már

közmunkások vigyáznak az óvodásokra.

Egyelőre ez a probléma csak a keleti országrészt érinti, de a Dunántúlon is egyre aggasztóbb a helyzet.

Fábián Katalin, Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke az rtl.hu-nak azt nyilatkozta, hogy tud olyan háromcsoportos óvodáról, ahol a szükséges hat óvónő helyett egy van, öt kollégája pedig közmunkás.

Bár a jogszabály rögzíti, hogy fejlesztő és nevelő munkát csak megfelelő szakképesítéssel lehet végezni, a gyermekek felügyelete nem igényel szakképesítést. Ezt a jogi kiskaput kihasználva tudják a közmunkásokat óvodai munkára alkalmazni.

Tovább árnyalja a helyzetet, hogy a felvi.hu adatai alapján idén 2234-en jelentkeztek óvodapedagógus alapszakra, már ez is 600-zal kevesebb, mint tavaly. De ebből összesen 892-en vannak azok, akik be is kerültek óvodapedagógus szakra. Ezek a számok pedig további munkerőhiányt prognosztizálnak. A tanárképzések közül pedig sok el sem indul, mert nem volt rá jelentkező.

A közigállás.hu adatai alapján

Vas megyében jelenleg 101 betöltetlen pedagógus állás van,

főként óvodapedagógusokat, tanítókat és természettudományos végzetségű tanárokat keresnek. De logopédusokat és gyógypedagógusokat is nagy számban tudnának „beilleszteni” a rendszerbe.

A KATA megszűntetésével pedig várhatóan a nyelvtanárok száma is további csökkenő számot fog mutatni. Nagyon sok pedagógus ugyanis eddig úgy tudott a pályán maradni, hogy KATA-s vállalkozóként nyelviskolákban is tanított, vagy fordításokat, lektorálásokat vállalt.

Érdekes helyzet alakult ki a szakiskolákban is. Az ott dolgozó pedagógusokat 2020. július 1-je óta nem pedagógusoknak számítanak, hanem oktatóknak hívják őket, és nem tartoznak a pedagógusi bértábla alá. A rendszer bevezetésének az volt a célja, hogy a szakmai tudást jobban meg tudják fizetni, de természetesen a kezdetek óta 0 forintos bérkorrekció volt csak náluk, így a fizetésük szép lassan elinflálódott. Ráadásul a kezdeti fizetések megállapításakor sem volt azonos a bérezés, volt, hogy ugyanazokat a tárgyakat tanító oktatók között 100-150 ezer forintnyi bruttó bérkülönbség is volt. Ez nyilvánvaló feszültségeket okozott a dolgozók között.

Egy szombathelyi iskola oktatója elmondta, hogy mindezek mellett, évek óta úgy kell a szaktárgyakat angolul tanítaniuk, hogy nincsenek tankönyvek, így ezek megírása is az ő munkájuk része. Amikorra pedig végre elkészülnek a lektorált anyagok, akkor minden előzetes vizsgálat nélkül változtatnak képzésen, és kezdődik az egész szélmalomharc előről.

Szanyi Imre több mint 20 éve van a pályán, mégis bőven javítja a tantestület átlagéletkorát. Elmondása szerint náluk

Szombathelyen a 60 fős testületben összesen ketten vannak 40 év alattiak.

Pár év, és szinte mindenki nyugdíjba fog menni, már aki addig is a pályán marad. Hiába az ismert közeg, a kollégák kedvessége, nyugdíj mellett sem akarnak visszajönni tanítani ilyen körülmények közé, mert egyszerűen belefáradtak az örökös küzdelembe. Nehéz naponta megélni, hogy az oktatókat sem szakmailag, sem anyagilag nem támogatják.

Többeket érint náluk is a KATA megszűnése, főként a nyelvi lektorokat, akiket eddig sem és ezután sem tudnak az iskolák teljes munkaidőben foglalkoztatni. De a nyelvtanárok egy részét is óraadóként foglalkoztattak eddig is, hiszen ezzel a bérezéssel nem nagyon lehet olyan főállású nyelvtanárt találni, aki szakmai tárgyakat is tud tanítani.

Ha ezen adatokat figyelembe vesszük, és mellé rakjuk a Belügyminisztérium rendeletét a „szénszünet” elrendelhetőségéről, akkor nem tévedünk sokat, ha izgalmas tanévkezdésre számítunk.

fotó: felvi.hu