2022.10.05., szerda - Aurél
Szombathely: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Kódexbe került Szombathely

Hajmási Judit, 2022. augusztus 04. - 12:58
Kódexbe került Szombathely
A Berzsenyi Dániel Könyvtárban rendezték meg idén a rangos 23. Országos Helytörténeti Konferenciát. A rendezvényt Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester nyitotta meg.

Augusztus 3-5. között tartják idén a rendezvényt. A helyismerettel és gazdaságtörténettel foglalkozó konferencián közel 70 szakmabeli vesz részt, az előadások fő témája pedig Vas megye és Szombathely ipartörténete köré szerveződött.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón mutatták be azt a folyamatosan bővülő kódexet is, ami a konferenciáknak állít emléket: és immár egy szombathelyi oldallal is rendelkezik.

Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy a város nemcsak anyagi, hanem erkölcsi segítséget is nyújt a könyvtár rendezvényeinek megtartásához. Büszkék arra, hogy a Berzsenyi könyvtár munkáját országosan is megbecsülés övezi.

Mennyeiné Várszegi Judit, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete elnöke elmondta, hogy a vándorkonferencia minden évben más témát dolgoz fel, idén ez a helyismeret–gazdaságtörténet. A 90-es évek óta nem működő gyárakat ugyanis kulturális értelemben meg kell őrizni, és erre a digitális térben is lehetőség van.

A konferencia első napján a téma általános megközelítésével foglalkoztak, a második nap délelőttjén rövidebb, de konkrétabb előadások hangzanak el, délután kiránduláson vesznek részt, a harmadik napon pedig helyi szakembereknek lesz lehetősége bemutatkozni.

Szombathely pedig méltán került be a kódex lapjaira, ezzel is öregbítve a város hírnevét.

A kép forrása: Szombathely MJV Facebook oldala