2022.10.05., szerda - Aurél
Szombathely: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Roma emlékművet avattak Körmenden

Hajmási Judit, 2022. augusztus 03. - 15:29
Roma emlékművet avattak Körmenden
Az emlékművet augusztus 2-án a Roma Holokauszt emléknapján avatták fel. Az emlékművet Székely János megyéspüspök áldotta meg.

Az avatáson Horváth István, a körmendi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy fontosnak tartották, hogy Körmenden is legyen a roma áldozatoknak emlékmű. Erre azért volt szükség, mert a német megszállás idején a komáromi Csillag erdőbeli tábor mellett, itt volt a legnagyobb cigány gyűjtőtábor az országban.

Székely János megyéspüspök arról beszélt, hogy meg kell értenünk, azt, hogy ebben a közös hazában csak együtt boldogulhatunk. Amíg nem ismerjük fel a másik emberben a testvérünket, addig az éjszaka uralkodik bennünk, idézett egy zsidó bölcseleti mondást Székely János.

A rendezvényen felszólalt még Márkus Sándor a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, aki a roma és zsidó áldozatok sorsközösségéről beszélt, és arról, hogy mindannyian egyazon nemzet részei vagyunk, nem pedig elkülöníthető tagjai a társadalomnak.

Ferkovics József a Fáklya Vivők Egyesületének elnöke beszédében egy egykori auschwitzi tábor lakójának visszaemlékezéséből idézett, ami a cigányok meggyilkolásáról szólt. Majd hozzátette soha nem szabad elfelejtenünk, és mindenkit emlékeztetünk kell arra, hogy innen indult több ezer család a haláltáborokba.

A megemlékezés végén több szervezet képviselője koszorút helyezett el az újonnan avatott emlékműnél. 

fotó: martinus.hu