2022.10.05., szerda - Aurél
Szombathely: 17o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Problémát okoz a biciklivel való parkolás Szombathelyen is

Hajmási Judit, 2022. augusztus 01. - 13:05
Problémát okoz a biciklivel való parkolás Szombathelyen is
A hétvégén ismét szűkült a kedvezményes üzemanyagot vásárlók köre. A mai nappal emelkedtek a parkolási díjak Szombathelyen. Ezek miatt egyre többen próbálják ki, hogy milyen biciklivel közlekedni a városban.

Érdekes tapasztalatokkal lettek bölcsebbek a kíváncsi felfedezők. A bicikliutak állapota megfelelő, de a legtöbb helyen nehézkes a „parkolás” vagyis úgy letenni a járművet, hogy az biztonságban is legyen, és közlekedési akadály se képezzen.

Balázs (49) elmondta, hogy a vasútállomásnál szinte csak megörökölni lehet a biciklitartóban a helyet, pedig jól látszik, hogy vannak olyan kerékpárok, amelyek hónapok óta ott vannak, és nem használja őket senki.

Norbi (27) arra panaszkodott, hogy ahol nincs külön kerékpársáv, ott az autósok nem foglalkoznak a kerékpárosokkal. Nincsenek hozzászokva, hogy egy jó versenybiciklivel, akár 50-55 km/h sebességgel is lehet haladni. Ez különösen a kereszteződéseknél veszélyes, mert hiába látja az autós a közeledő biciklit, nem számol ekkora sebességgel.

Róbert (41) a kórháznál a zöldséges bódé mögött van bicikliparkoló, nem modern ugyan, de van és használható.

A problémát az újonnan épített boltok és plázák közelében lehet legjobban érzékelni.

A cikkünkhöz felhasznált fotó ugyan nem Szombathelyen készült, de hasonló tapasztalatokkal szembesültek megyénkben is azok, akik kerékpárral járnak vásárolni.

Míg a kisebb településeken teljesen alap, hogy a kisbolt és a kocsma mellett legyen hely, ahol a bicikliket le lehet tenni, addig a nagyobb települések újonnan épült üzleteinél nem gondoltak a kerékpárosokra. Pedig a zöldítés elengedhetetlen feltétele a környezetkímélő járművekre való átállás, kérdés, hogy mikorra alakítják ehhez mindennapokat. A bicikli nem olcsó mulatság, senki sem szeretni felügyelet, vagy lánc nélkül hagyni az üzletek előtt.

Tehát joggal vetődött fel a kérdés, hogy az üzletek építésiengedélyének kiadásakor miért nem fogalmazódott meg ilyen irányú igény a tervezők, vagy a megrendelők részéről.

Bízunk benne, hogy hamarosan ez a probléma is megoldódik.

fotó: Robert Evellei